Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 3

In dit akkerbouwbericht vind u informatie over de knolbehandeling pootgoed, de bemesting van wintergranen en de regels rond om de teeltvrije zone

Akkerbouwbericht 3

KBA (knaagdierbeheersing) op de spuitlicentie

Wanneer u een samengestelde pas heeft, (KBA op dezelfde pas als uw spuitlicentie) moet u in geval van verlening 5 punten behalen: 1x veiligheid & techniek, 3x teelt en 1x KBA.

Deze samengestelde pas kan alleen worden verlengd wanneer u alle 5 punten heeft behaald, dus ook het punt voor de KBA. Verloopt u pas binnenkort en heeft u nog geen KBA-verlenging gedaan, laat dan uw spuitlicentie loskoppelen van uw KBA-licentie (u krijgt dan 2 pasjes). Het is dan mogelijk de KBA-licentie alsnog te verlengen of te laten vervallen. Dit heeft dan geen verdere consequenties voor uw spuitlicentie.

Het ontkoppelen van de KBA-licentie kan via www.erkenningen.nl Voor het ontkoppelen volgt u de volgende stappen: login op www.erkenningen.nl > ga naar het tabblad “licentie” >  ga naar het onderdeel “ontkoppel KBA licentie” > volg de verdere instructies.

MRL pencycuron

De MRL van de werkzame stof pencycuron wordt op dit moment herbeoordeeld door EFSA. De werkzame stof pencycuron zit onder ander in de middelen: Moncereen Pro, Subliem en Moncereen DS.

Gezien de onduidelijkheid over de nieuwe MRL en het ingaan van de nieuwe MRL, is het advies van Bayer om op dit moment geen pencycuron bevattende middelen toe te passen totdat er duidelijkheid is over de nieuwe MRL.

Knolbehandeling pootgoed

Beoordeel uw pootgoed bij ontvangst op knolgebreken. Een partij die op het oog blank lijkt te zijn, kan toch besmet zijn met Rhizoctonia-sporen die u met het blote oog niet kunt zien. Een knolbehandeling, op ogenschijnlijk gezond pootgoed, kan achter af een waardevolle verzekeringspremie zijn. Naast de rhizoctonia-behandeling van de knol, worden andere schimmelziektes zoals zilverschurft, zwarte spikkel, fusarium en phoma een steeds groter probleem. Voor al deze ziektes zijn diverse middelen beschikbaar. In onderstaande tabellen een overzicht van de verschillende middelen als knolbehandeling, zowel vloeibaar als poeder.

Advies pootgoedbehandeling vloeibaar:

Middel

Dosering

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Emesto Silver

0,2 ltr/ton

+++(+)

+++

(+)

++

++(+)

Monarch

0,2 ltr/ton

+++

+(+)

 

 

 

Advies pootgoedbehandeling poeder:

Middel

Dosering

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Emesto Prime DS

1 kg/ton

+++(+)

+++

(+)

++

++(+)

Symphonie

1,5kg/ton

+++

+(+)

 

 

 

 Let op: Emesto Prime DS en Emesto Silver mogen niet in grondwaterbeschermingsgebieden.

Bemesting wintertarwe

Door de milde winter zijn de wintergranen al goed ontwikkeld. Een vroege eerste N-gift heeft een positieve invloed op de opbrengst van uw wintertarwe. Vanaf februari is hiervoor het moment, mits de weersomstandigheden en bodem het toelaten.

Naast stikstof is zwavel zeer belangrijk voor de ontwikkeling van eiwit in de plant. Daarnaast bevordert het de opname van stikstof. Vooral wintertarwe geteeld op de lichte gronden is zeer gebaat bij een vroege zwavel-gift.
Zwavelgebrek is iets wat de laatste jaren steeds meer opspeelt. De voornaamste reden hiervoor is dat de aanvoer de laatste jaren lager is dan de afvoer. Dit komt doordat de opbrengsten van veel gewassen toenemen en de depositie vanuit de lucht sterk is afgenomen. Een gift van 10 – 20 kg S = 25 – 50 kg SO3 is ruim voldoende. Vroegtijdig voldoende zwavel toedienen geeft het beste effect, een gift opdelen heeft onvoldoende effect. Het geven van voldoende zwavel kan goed met een zwavel bevattende stikstofkunstmest zoals NTS of KAS- zwavel.

Advies bemesting wintertarwe:

 

NTS

NTS + KAS

Urean

KAS

KAS-zwavel + KAS

1e gift

550 ltr

(193 kg N)

400 ltr NTS

(158 kg N)

300 ltr

(117 kg N)

400 kg

(108 kg N)

450 kg KAS-zwavel

(108 kg N)

2e gift

 

200 kg KAS

(54 kg N)

250 ltr

(98 kg N)

250 kg

(68 kg N)

250 kg KAS

(68 kg N)

3e gift

 

 

 

150 kg

(41 kg N)

150 kg KAS

(41 kg N)

Bemesting wintergerst

Door de zachte winter is ook de wintergerst goed ontwikkeld en ook toe aan de eerste stikstof gift. De stikstofgift wordt bij wintergerst opgedeeld in 2 giften. Hieronder vindt u enkele bemestingsadviezen.

Advies bemesting wintergerst:

 

NTS + KAS

Urean +kas

KAS

KAS-zwavel + KAS

1e gift

225 ltr NTS

(79 kg N)

200 ltr Urean

(78 kg N)

300 kg

(81 kg N)

350 kg KAS-zwavel

(84 kg N)

2e gift

200 kg KAS

(54 kg N)

200 kg KAS

(54 kg N)

200 kg

(54 kg N)

200 kg KAS

(54 kg N)

 Schoonspuiten percelen

Door de relatief zachte winter zijn veel percelen in de loop van de tijd veronkruid. Om problemen bij de grondbewerking of tijdens de nieuwe teelt te voorkomen, is het advies om deze percelen schoon te spuiten. Na de bespuiting moet ongeveer 5-7 dagen gewacht worden voordat er een grondbewering uitgevoerd wordt. Door aan de mix Squall toe te voegen versterkt u de werking en uitvloeiing.

Advies:

  • 2-4 ltr/ha Clinic N + 1 ltr/ha Robbester + evt. 0,5 % Squall (Bij 200 l water dus 1l Squall)

Teeltvrije zone

De eerste gewassen worden binnenkort weer gezaaid en gepoot. Tijdens het zaaien/poten moet rekening gehouden worden met de wettelijke teeltvrije zone. Daarnaast is het goed om nu al rekening te houden met welke middelen u gedurende het seizoen gaat spuiten. Voor sommige middelen geld een aanvullende teeltvrije zone. De hoogste waarden is leidend. Wanneer op het etiket 1,5 meter teeltvrijezone staat, maar u door het gebruik van 90% driftreducerende technieken 1 meter teeltvrijezone mag hanteren moet u in dit geval toch de 1,5 meter teeltvrijezone van het etiket aanhouden.  Neem voor vragen over uw situatie contact op met uw adviseur.

Teeltvrije zone

Gewas

 

1,5 meter

Intensieve gewassen:

Aardappelen, uien en sjalotten, wortelen, schorseneer, prei, asperge, sla, bloembollen en bloemknollen aardbeien, vaste planten en neerwaarts te bespuiten boomkwekerijgewassen

1 meter

Wanneer u intensieve gewassen altijd spuit met 90% driftreducerende technieken mag u een teeltvrije zone van 1 meter hanteren.

0,5 meter

Alle overige neerwaards gespoten gewassen, onder andere granen

Voor bestellingen:  0591-642222  of  bestellingen@agriant.nl

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik éérst het etiket en de productinformatie!

Agriant heeft de uiterste zorg besteed aan dit bericht. De adviezen zijn gebaseerd op de meest actuele informatie uit de praktijk en wet en regelgeving. Voor schade van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit teeltbericht, Aanvaardt Agriant geen enkele aansprakelijkheid.