Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2023 nr 5

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de grondbehandeling aardappelen en de groeiregulatie in wintergranen

Akkerbouwbericht 2023 nr 5

Update toelatingen

  • Tern heeft een toelating gekregen voor het bestrijden van Cercospora in de teelt van bieten. Tern heeft 2 toepassingen per seizoen op het etiket, en is toegelaten in grondwaterbeschermingsgebied. Het advies wordt 0,5 ltr/ha Tern + 1,25 ltr/ha Belanty.
  • Karate 0,4 G heeft een toelating gekregen in de teelt van aardappelen en mais ter bestrijding van ritnaalden. Dit is een mooie aanvulling op het pakket gezien de toenemende problemen met ritnaalden. Karate 0,4 G dient tijdens het poten/zaaien toegepast worden. De dosering is 15 kg/ha. Karate 0,4G is niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebied.
  • Vydate 10G is unaniem weggestemd in de afgelopen Scopaff vergadering op 23 maart. Publicatie wordt verwacht begin mei, waarna er nog 3 maanden uitverkoop en 3 maanden opgebruik is. Dit jaar definitief laatste jaar dat Vydate 10G toegepast mag worden.

Tijdelijke vrijstelling Batavia

Het ministerie van landbouw heeft ook dit jaar een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van Batavia tegen bladluizen in de bietenteelt. De vrijstelling geld van 1 april tot 15 juli. Batavia werkt dubbel systemisch: het wordt opgenomen en door de gehele plant naar boven én naar beneden getransporteerd. Door deze unieke eigenschap zullen ook jonge, onbehandelde bladeren beschermd zijn. Batavia kan gecombineerd worden met de LDS onkruidbestrijding

Advies:

  • 0,45 -0,75 ltr/ha Batavia + 1 ltr Robbester

Stikstofbindende bacteriën

Vooral op percelen waar men krap zit qua stikstofruimte kunnen producten met stikstofbinders zoals Blue-N en Vixeran uitkomst bieden. Beide producten kunnen zo een 30-50 kg N/ha binden. Dit jaar liggen beide producten in de CropSolutions proeven. Vixeran is makkelijker te combineren in de mix met herbiciden en fungiciden. Beide producten toepassen in een jong gewasstadium wanneer de meeste nachtvorst voorbij is en bij beide producten niet besparen op eerste (kunst)mest giften.

Advies Vixeran

  • Poeder wat inactieve bacteriën bevat, wordt actief in contact met water
  • 50 gram/ha bij normaal spuitvolume (water 200-300 l/ha)
  • Eerst oplossen in paar liter water en vervolgens in tank oplossen
  • Ideale toepassing uitlopen tot oprichten gewas granen (combineren met Moddus of onkruidbestrijding is mogelijk)

Advies Blue-N

  • Poeder wat inactieve bacteriën bevat, wordt actief in contact met water
  • 333 gram/ha bij normaal spuitvolume (water 200-300 l/ha)
  • Toepassen vanaf einde uitstoeling granen tot 2de knoopstadium
  • Oppassen met nachtvorst
  • Toepassen in actief groeiend gewas, bacterie wordt gelokt door methanol excretie huidmondjes
  • Spuiten op droog gewas
  • Let op met het mengen van producten, niet alles kan gemengd worden met Blue-N. Raadpleeg hiervoor uw adviseur.

Rijenbemesting in mais

Mais is een gewas dat heel goed reageert op een rijenbemesting. Al decennia worden NP meststoffen toegepast in de rij bij het zaaien van mais. Maismaster meststoffen bevatten stikstof, zwavel en borium. Daarnaast is ook fosfaat en zink aan sommige meststoffen toegevoegd.

Fosfaat:

De fosfaat in Maismaster is voor 90% wateroplosbaar, wat een directe en snelle opname door de wortel mogelijk maakt. Fosfaat is van invloed op de beginontwikkeling van de mais. Het speelt een rol bij de opbouw van het wortelgestel.

Zwavel:

De bemesting van zwavel is standaard in de adviezen opgenomen. De geadviseerde gift ligt tussen 0 en 30 kg S en is afhankelijk van het zwavel leverend vermogen (SLV), de te verwachte opbrengst en de hoeveelheid zwavel die met mest wordt aangebracht. Alle Maismaster meststoffen bevatten voldoende zwavel in de vorm van het direct opneembare sulfaat (SO4 ).

Borium:

Borium is toegevoegd voor de kolfzetting van de mais. Te weinig beschikbare borium kan de vulling van de kolf, en dus de voederwaarde negatief beïnvloeden. Het officiële borium advies is afhankelijk van het gehalte in de bodem en loopt uiteen van 200 tot 400 gram per ha. Het boriumgehalte in de maismaster producten garandeert een afdoende borium voeding voor de maisplant.

Physiostart en Physiostart P-Plus

Physiostart NP 8-28 is een gegranuleerde startmeststof.  De unieke combinatie van biostimulant Physio+ en goed opneembare mineralen zoals fosfaat, zorgt voor een positieve werking op de wortelhaarontwikkeling en weggroei van het gewas.

Physiostart P-Plus bevat een herwonnen startfosfaat die direct opneembaar is vanaf het begin van de wortelontwikkeling. Daarnaast is er een wortelstimulator toegevoegd om wortel uitgroei extra te stimuleren. Doordat het een herwonnen fosfaat is, mag het ook gebruikt worden op derogatie bedrijven in de veehouderij.

Bij de zaai van mais wordt in alle gevallen aangeraden een rijenbemesting uit te voeren. Rijenbemesting in mais wordt toegediend 5 cm naast en 5 cm onder het zaad. In de onderstaande tabel is een overzicht te vinden van de beschikbare meststoffen:

Korrel

Stikstof

Fosfaat

Zwavel

Zink

Borium

Physio +

Geschikt

derogatie

Maismaster NP 25-10

25

10

8

-

0,20

-

-

Maismaster NP 25-5

25

5

8

-

0,20

-

-

Maismaster NP 25-0

25

-

8

-

0,20

-

JA

Maismaster Pro NP 35-0

35

-

8

0,15

0,15

-

JA

Maismaster Pro NP 32-6

32

6

8

0,15

0,15

-

-

Physiostart NP 8-28

8

28

23

2

-

JA

-

Physiostart P-Plus

6

27

4

2

-

JA

JA

Alle Maismaster is zowel als 25 kg zakgoed als in 600 kg BigBags verkrijgbaar, Physiostart in 25 kg zakgoed

Advies:

  • Niet derogatie bedrijven:           125 – 150  kg/ha Maismaster    of        20 kg/ha Physiostart 8-28
  • Derogatie bedrijven:                 125 – 150  kg/ha Maismaster    of        20 kg/ha Physiostart P-Plus

Kaliumbemesting mais

Ook in de teelt van mais speelt een kali een rol. Een gewas snijmais met een opbrengst van 50 ton/ha onttrekt 300 kg kali per hectare. Bij de kalibemesting dient er gezorgd worden voor een evenwichtsbemesting. Deze kalibehoefte wordt deels aangevoerd door drijfmest, maar meestal is dit niet voldoende. Het advies is daarom om na zaai Kali 60 of Korn-kali bij te strooien. Zo zorgt u ervoor dat de mais voldoende kali heeft voor een goede opbrengst. Een maisplant met voldoende kali heeft ook nog een efficiëntere waterbenutting. Voor vragen over uw situatie contact op met uw adviseur.

Advies aanvullende kalibemesting:

  • 150-200 kg/ha Korn-Kali (kali 40)
  • 100-150 kg/ha Kali 60