Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2023 nr 2

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de onkruidbestrijding in wintergranen. 

Akkerbouwbericht 2023 nr 2

Onkruidbestrijding wintertarwe

Komende periode zodra het wat droger wordt, kan de voorjaars onkruidbestrijding worden uitgevoerd. Vooral vroeg gezaaide percelen zijn toe aan de onkruidbestrijding. Een vroege bestrijding van het onkruid geeft vaak het beste resultaat. Let hierbij wel op nachtvorst en stel de bespuiting in dat geval nog even uit. Vooral grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur maakt gewassen erg zacht met kans op bladverbranding als gevolg. Spuit bovendien bij groeizame omstandigheden en een hoge luchtvochtigheid (RV> 75%) voor een goed resultaat.

Advies alleen breedbladigen:

  • 1 ltr/ha Tapir + 1,5-2 ltr/ha MCPA

Advies grondwaterbeschermingsgebied:

  • 30 gr/ha Traton SX + 1 ltr/ha Tapir

Advies breedbladigen en grassen:

  • 200 gr/ha Atlantis Star + 200 gr/ha Capri Twin +  1 ltr/ha Robbester

Wanneer er op een perceel vermoedelijk resistente duist voorkomt moet de dosering Atlantis Star verhoogd worden naar de maximale dosering.

Advies resistente duist:

  • 330 gr/ha Atlantis Star + 200 gr/ha Capri Twin + 1 ltr/ha Robbester

Verwacht u problemen met ereprijs of paarse dovennetel voeg dan 0,1 kg/ha Xanadu toe, let op de hoge DRT-eis van 95%, of een teelt vrije zone van 1,25 M met een DRT van 90% Alternatief voor Xanadu is 0,3 ltr/ha Starane Top.

Wanneer uw spuitwater van nature een hoge pH heeft kunt u voor een betere opname van de middelen de pH verlagen door 3 - 5 kg/ha Zwavelzure ammoniak toe te voegen aan de mix.

Let op: MCPA, Capri Twin, Atlantis Star en Xanadu mogen niet in grondwaterbeschermingsgebieden.

Onkruidbestrijding wintergerst

Ook in wintergerst wordt het beste resultaat van de onkruidbestrijding behaalt met een vroege bespuiting. In de teelt van wintergerst is de bestrijding van grassen moeilijk, wanneer er grassen voorkomen op een perceel is het advies om hiervoor een aparte bespuiting uit te voeren. Houd bij de aanwezigheid van (resistente) Duist de hoogste dossering aan.

Advies breedbladigen:

  • 1 ltr/ha Tapir + 1,5-2 ltr/ha MCPA
  • 30 gr/ha Traton SX + 0,3 ltr/ha Starane Top + 1 ltr/ha MCPA

Advies grondwaterbeschermingsgebied:

  • 30 gr/ha Traton SX + 1 ltr/ha Tapir

Advies grassenbestrijding (geen werking op straatgras):

  • 1-1,2 ltr/ha Puma Extra EW + 1 ltr/ha Robbester
  • 0,9-1,2 ltr/ha Axial 50

Let op: MCPA mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden.

Mangaangebrek wintergranen

Wintergerst, maar ook wintertarwe, zijn in het vroege voorjaar gevoelig voor mangaangebrek. Daarbij laat wintertarwe minder visuele gebrek verschijnselen zien, maar is zeker zo gevoelig als wintergerst. Een tijdige bespuiting met 1 tot 2 ltr/ha Foliplus Mangaannitraat kan op gevoelige percelen groeiremming voorkomen. Menging met NTS of Urean is goed mogelijk. Menging met herbiciden kan ook, mits er geen vorst voor of na de bespuiting is.

Advies:

  • 1-2 ltr/ha Foliplus Mangaannitraat

Schoonspuiten percelen

Door de relatief zachte winter zijn veel percelen in de loop van de tijd veronkruid. Ook kan het zijn dat er nog een vanggewas of groenbemester staat. Om problemen bij de grondbewerking of tijdens de nieuwe teelt te voorkomen, is het advies om deze percelen schoon te spuiten. Na de bespuiting moet ongeveer 5-7 dagen gewacht worden voordat er een grondbewering uitgevoerd wordt. Door aan de mix Squall toe te voegen versterkt u de werking en uitvloeiing.

Advies:

  • 2-3 ltr/ha Clinic N + evt. 0,5 % Squall (Bij 200 l water dus 1l Squall)

Het tijdig doodspuiten van grasland heeft een positief effect op het volggewas. Door het tijdig doodspuiten en onderwerken van uw grasland komt de mineralisatie op gang, en wordt ongewenste geelverkleuring van het vanggewas voorkomen. Na de bespuiting moet 5 dagen gewacht worden voordat de grondbewering uitgevoerd wordt. Veel etiketten van glyfosaat bevattende producten zijn gewijzigd. Voor het doodspuiten van grasland hebben momenteel alleen Touch Down Quattro en Round up+ een toelating op het etiket. Door aan de mix Squall toe te voegen versterkt u de werking en uitvloeiing.

Advies doodspuiten grasland:

  • 2 ltr/ha Touch Down Quattro + 0,5 % Squall (Bij 200 ltr water 1 ltr Squall toevoegen)
  • 3 ltr/ha Round up+ + 0,5 % Squall (Bij 200 ltr water 1 ltr Squall toevoegen)

Knolbehandeling pootgoed

Beoordeel uw pootgoed bij ontvangst op knolgebreken. Een partij die op het oog blank lijkt te zijn, kan toch besmet zijn met Rhizoctonia-sporen die u met het blote oog niet kunt zien. Een knolbehandeling, op ogenschijnlijk gezond pootgoed, kan achter af een waardevolle verzekeringspremie zijn. Naast de rhizoctonia-behandeling van de knol, worden andere schimmelziektes zoals zilverschurft, zwarte spikkel, fusarium en phoma een steeds groter probleem. Voor al deze ziektes zijn diverse middelen beschikbaar. In onderstaande tabellen een overzicht van de verschillende middelen als knolbehandeling, zowel vloeibaar als poeder. De voorkeur bij Flim en Maxim gaat uit naar een behandeling wanneer de aardappel in rust is, dus voordat er witte puntjes op de knol zichtbaar zijn.

De volgende middelen zijn toegelaten:

Middel

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Kleur

Maxim

+++

+++

(+)

+++

+++

Rood

Flim

+++

+++

 

+

+

Blauw

Monarch

+++

+(+)

 

 

 

Wit

Advies:

  • 0,25 ltr/ton Maxim
  • 0,2 ltr/ton Monarch
  • 0,3 ltr/ton Flim (max 1,56 ltr/ha)

Neem voor specifieke vragen voor uw situatie contact op met uw adviseur.