Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2023 nr 10

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de  T2 ziektebestrijding in wintertarwe en luisbestrijding in pootgoed

Akkerbouwbericht 2023 nr 10

T2 afrijpingsziektebestrijding wintertarwe

Zodra in de wintertarwe het vlagblad volledig zichtbaar is, is het tijdstip voor de afrijpingsziektebestrijding aangebroken. In sommige percelen wordt op dit moment een aantasting van gele roest aangetroffen. Het gezond houden van de bovenste drie bladeren en de aar is een voorwaarde om hoge opbrengsten te kunnen behalen. Een bespuiting tegen afrijpingsziekten in deze periode is altijd rendabel. Wanneer er u ook nog een T3 bespuiting (aarbespuiting) gaat uitvoeren, kunt u voor de vlagbladbespuiting een lagere dosering gebruiken.

Advies ziektebestrijding T2:

  • 0,75 - 1 ltr/ha Elatus Era
  • 1,1 - 1,5 ltr/ha Revytrex

De nieuwe multi-side fungicide Stavento heeft een goede werking op Septoria en een nevenwerking op gele roest. Stavento mag 2 keer per seizoen toegepast worden. Indien u de Stavento niet toegepast heeft op de T0 kunt u deze nu nog toevoegen aan de T2 bespuiting, advies 1 ltr/ha.

Indien tussen de eerste bespuiting (T1) en de afrijpingsziektebestrijding (T2) meer dan 3 weken zit en u geen T,15 heeft toegepast is het advies om de T2 wat vroeger uit te voeren. Indien u een T 1,5 heeft uitgevoerd kunt u wachten tot het vlagblad volledig uit is.

Controleer uw percelen op de aanwezigheid van insecten zoals bladluizen of het graanhaantje. Wanneer de schadedrempels overtreden worden kan aan de T2 bespuiting een insecticide worden toegevoegd.

Advies:

  • 0,2 ltr/ha Sumicidin Super
  • 50 ml/ha Karate Zeon

Onkruidbestrijding conserven erwten

De eerst percelen met conservenbonen en erwten is gezaaid of wordt binnenkort gezaaid. In deze teelten zijn de mogelijkheden om na opkomst het onkruid aan te pakken beperkt. Zorg er daarom voor, zeker bij wisselvallige weersomstandigheden, dat direct na zaai de bodemherbiciden gespoten worden.

Advies erwten:

  • 0,15-0,25 ltr Centium + 1,5-2 ltr Challenge

Advies sperziebonen:

  • 0,15-0,25 ltr Centium + 2 ltr/ha Fresco

Om de onkruidmiddelen goed aan de bodem te laten hechten (geen uitspoeling in natte perioden) kan er aan de mix de bodemhechter Grounded toegevoegd worden.

Advies:

  • 0,4 ltr/ha Grounded
 

 

Ziektebestrijding zomergranen

Voor een goede basis van de ziektebestrijding kan de T1 bespuiting gecombineerd worden met de groeiregulatie. Zomertarwe is gevoelig voor onder andere gele roest, Septoria en meeldauw. De nieuwe multi-side fungicide Stavento heeft een goede werking op Septoria en een nevenwerking op gele roest.

In zomergerst zijn blad-en netvlekkenziekte en Ramularia de belangrijkste ziektes waar rekening mee gehouden moet worden. Stavento heeft een zeer goede werking op Ramularia en is daarom een hele mooie aanvulling in de zomergerst.

Advies zomertarwe en zomergerst:

  • 0,8 ltr/ha Ascra Xpro + 1 ltr/ha Stavento
  • 1 ltr/ha Balaya+ 1 ltr/ha Stavento

Groeiregulatie zomergranen

Steeds vaker wordt er in zomergranen wordt steeds vaker een groeiregulatie uitgevoerd. Vooral op percelen waar bemest is met organische mest of een hoge stikstof nalevering is een groeiregulatie zinvol. Hiermee verkleint u de kans op legering, wat ten koste gaat van opbrengst en kwaliteit. Ook rassen waarvan bekent is dat de stevigheid minder is wordt altijd een groeiregulatie aanbevolen. Neem contact op met uw adviseur wat het advies is voor uw situatie.

Advies zomertarwe:

  • 0,25 ltr/ha Moddus + 0,25 ltr/ha CCC

Advies zomergerst:

  • 0,4 ltr/ha Moddus
  • 0,4 kg/ha Prodax

Luisbestrijding in pootaardappelen

Pootaardappelen moeten vanaf opkomst worden beschermd tegen virusinfectie. Een goede selectie voorkomt virusverspreiding binnen het perceel. Belangrijk is om vroeg te starten met selecteren. Start daarnaast tijdig (bij 30% opkomst) met de inzet van virus olie gecombineerd met Sumicidin Super. Het belangrijkste doel van Sumicidin Super toevoegen is het gewas onaantrekkelijk te maken voor de luizen, de repellent-werking. Zorg voor korte intervallen, het is beter om in de snelle loofgroeiperiode iedere drie dagen te spuiten met 3 ltr/ha virusolie dan iedere vijf dagen met 5 tot 6 ltr/ha virusolie. Door deze strategie blijft ook de nieuwe groei van gewas tijdens de snelle loofgroeifase beschermd.

Advies:

  • 0,2 ltr/ha Sumicidin + 6,25 ltr/ha Olie H (maximaal 12 toepassingen, met een interval van 7 dagen)

In het begin van de loofgroeifase kan Olie H afgewisseld worden met 6,25 ltr/ha Kompaan (maximaal 12 toepassingen, met een interval van 7 dagen) om een korter interval te kunnen hanteren. Bij hoge temperaturen (>25°C) valt de werking van pyrethroïden tegen. Hanteer bij hoge temperaturen of bij een snelle groei een kortere spuitinterval. Schoon vanaf het begin van de teelt het gewas 1x per twee weken op met een zogenaamde luizendoder.

Advies luizendoders:

  • 0,25 kg/ha Gazelle (max 3 toepassingen, met een interval van 21 dagen, pas na 50% grondbedekking)
  • 0,25 kg/ha Antilop (max 3 toepassingen, met een interval van 21 dagen, pas na 50% grondbedekking)
  • 0,5 ltr/ha Sivanto Prime (max 1 toepassingen vanaf begin stengelstrekking)
  • 0,75 ltr/ha Batavia (max 4 toepassingen, met een interval van 7 dagen, pas na de bloei van het gewas)

Neem voor vragen over de virus bestrijding voor uw situatie contact op met uw adviseur.