Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2022 nr 3

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over het scheuren van grasland en een update over diverse toelatingen

 

Akkerbouwbericht 2022 nr 3

Toelating Belem 0,8 MG

Belem 0,8 MG heeft een toelating gekregen voor toepassing in de rij tijdens het zaaien/planten in diverse teelten. Belem is een granulaat dat jonge planten beschermt tegen vraatschade door ritnaalden en/of larven van de uien-, bonen-, wortel- en koolvlieg. Het middel heeft een toelating gekregen in uien, suikerbieten, wortelen en diverse koolsoorten. Voor aardappelen is er geen toelating verkregen. Het middel heeft een contactwerking tegen schadelijke insecten en het heeft een afwerende werking op schadelijke insecten. Aangezien het een pyrethroïde is, kan het ook een negatief effect hebben op nuttig bodemleven. Toepassing: voeg het granulaat toe op de zaaikouter van de zaaimachine. De adviesdosering is 12 kg/ha. Het kan ook worden toegepast met bestaande granulaatstrooiers. Let dan goed op afstelling vanwege ander soortelijk gewicht.

Situatie Fandango

Aankomend seizoen is Fandango, dat hoofdzakelijk in de uienteelt wordt gebruikt, zoals het er nu uitziet niet of beperkt beschikbaar. De oorzaak hiervan is dat het toevoegmiddel (adjuvant) niet leverbaar is. Bayer heeft wel de mogelijkheid om Fandango te produceren met een iets gewijzigde formulering. Hiervoor is echter geen vrijstelling verleend door de NVWA. Er is geconcludeerd dat er een knelpunt is, maar dat er geen sprake is van een noodsituatie waardoor de vrijstelling niet verleend wordt. 

Wijziging etiket Teppeki

Teppeki komt dit jaar met een nieuw etiket. Dit is niet meer toegelaten in (poot)aardappelen. Teppeki met het oude etiket is nog te gebruiken tot eind februari 2023, mits het is aangekocht voor eind februari 2022. Bestel dit dus tijdig.

Grasland scheuren

Op alle grondsoorten mag u per 1 februari grasland scheuren ten behoeve van een andere teelt. Onder grasland wordt verstaan: grasland dat gebruikt wordt voor voerproductie of beweiding (dus geen graszaad, graszoden of groenbemesting). Ons advies is om bij het scheuren van het grasland door doodspuiten 1-1,5 week na spuiten de zode mechanisch te bewerken om ‘oranje velden’ te voorkomen.

Om stikstof te kunnen geven is een N-mineraal grondmonster verplicht. Dit grondmonster moet door een geaccrediteerd laboratorium zo dicht mogelijk voor de geplande stikstofbemesting worden genomen. Op zandgronden kan dit ook, maar er zijn dan aanvullende voorwaarden. Er moet aansluitend een N-behoeftige teelt komen (bijvoorbeeld aardappelen of zaaiuien) en bij teelt van snijmaïs wordt de stikstofnorm 20 kilo extra gekort, naar een totale korting van 85 kg/ha N (norm van 112 – 85 korting = 27 kg N over om te bemesten).

Schoonspuiten percelen

Door de relatief zachte winter zijn veel percelen in de loop van de tijd veronkruid. Om problemen bij de grondbewerking of tijdens de nieuwe teelt te voorkomen, is het advies om deze percelen schoon te spuiten. Na de bespuiting moet ongeveer 5-7 dagen gewacht worden voordat er een grondbewering uitgevoerd wordt. Door aan de mix Squall toe te voegen versterkt u de werking en uitvloeiing.

Advies:

  • 3-4 ltr/ha Clinic N + evt. 0,5 % Squall (Bij 200 l water dus 1l Squall)

Het tijdig doodspuiten van uw vanggewas na de mais of grasland heeft een positief effect op het volggewas. Door het tijdig doodspuiten en onderwerken van uw vanggewas komt de mineralisatie op gang, en wordt ongewenste geelverkleuring van het vanggewas voorkomen. Na de bespuiting moet 5 dagen gewacht worden voordat de grondbewering uitgevoerd wordt.

Advies:

  • 2,5-3 ltr/ha Round Up Ultimate + evt. 0,5 % Squall (Bij 200 l water dus 1l Squall)

Knolbehandeling pootgoed

Beoordeel uw pootgoed bij ontvangst op knolgebreken. Een partij die op het oog blank lijkt te zijn, kan toch besmet zijn met Rhizoctonia-sporen die u met het blote oog niet kunt zien. Een knolbehandeling, op ogenschijnlijk gezond pootgoed, kan achter af een waardevolle verzekeringspremie zijn. Naast de rhizoctonia-behandeling van de knol, worden andere schimmelziektes zoals zilverschurft, zwarte spikkel, fusarium en phoma een steeds groter probleem. Voor al deze ziektes zijn diverse middelen beschikbaar. In onderstaande tabellen een overzicht van de verschillende middelen als knolbehandeling, zowel vloeibaar als poeder. Houd bij de keuze rekening met de beperking van Emesto Silver en Emesto prime. Wanneer u 1 op 2 aardappelen teelt en 2 jaar geleden pootgoed behandeld met Emesto Silver gepoot moet u voor komend seizoen een ander middel gebruiken voor het behandelen van uw pootgoed.

Advies pootgoedbehandeling vloeibaar:

Middel

Dosering

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Emesto Silver**

0,2 ltr/ton

+++(+)

+++

(+)

++

++(+)

Monarch

0,2 ltr/ton

+++

+(+)

 

 

 

Advies pootgoedbehandeling poeder:

Middel

Dosering

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Symphonie

1,5kg/ton

+++

+(+)

 

 

 

** Emesto Silver en Emesto Prime mogen maar eens in de 3 jaar toegepast worden.

 Let op: Emesto Silver mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden.

Toelating Emesto Silver

De toelating van Emesto Silver komt te vervallen. Bayer kan niet voldoen aan de nieuwe dossier-eisen voor de werkzame stof penflufen. De aflever- en opgebruiktermijn zijn door het CTGB vastgesteld. Emesto Silver mag verkocht worden tot 1 maart 2022 en opgebruikt worden tot 1 juli 2022.

Klantenportaal mijn Agriant

Komende periode gaan wij over naar een nieuw software systeem. Hierdoor kan het klantenportaal tijdelijk niet bereikbaar zijn. Dit geldt voor de periode tussen donderdag 17 februari t/m woensdag 23 februari. Excuses voor het ongemak.

Voor bestellingen:  0591-642222  of  bestellingen@agriant.nl

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik éérst het etiket en de productinformatie!

Agriant heeft de uiterste zorg besteed aan dit bericht. De adviezen zijn gebaseerd op de meest actuele informatie uit de praktijk en wet en regelgeving. Voor schade van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit teeltbericht, Aanvaardt Agriant geen enkele aansprakelijkheid