Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2022 nr 2

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de uitrijtijden van (dierlijke) mest, en de teeltvrije zone 

Akkerbouwbericht 2022 nr 2

Uitrijtijden (dierlijke) meststoffen

Vanaf 1 februari mogen er weer stikstofmeststoffen toegepast worden. Afhankelijk van de grondsoort en het gewas dat er geteeld wordt/ geteeld gaat worden, zijn er verschillende regels wanneer er dierlijke mest toegepast mag worden. Hieronder vindt u een tabel met een overzicht van de uitrijtijden.

Grasland

Drijfmest

Vaste mest

Stikstofkunstmest

Zand- en lössgrond

16 feb t/m 31 aug

1 feb t/m 31 aug

1 feb t/m 15 sep

Klei- en veengrond

16 feb t/m 31 aug

1 feb t/m 15 sep (1)

1 feb t/m 15 sep

Bouwland

Drijfmest

Vaste mest

Stikstofkunstmest

Zand- en lössgrond

16 feb t/m 15 sep (2) (3)

1 feb t/m 31 aug

1 feb t/m 15 sep

Klei- en veengrond

16 feb t/m 15 sep (2)

Hele jaar

1 feb t/m 15 sep

(1) Rijdt u vaste strorijke mest uit op klei- en veengrond op grasland? Dan rijdt u uit tussen 1 december 2021 en 15 september 2022.

(2) Vanaf 1 augustus tot en met 15 september mag u alleen drijfmest uitrijden als u uiterlijk 15 september op uw grond:

  • Een groenbemester inzaait die in elk geval 8 weken blijft staan voordat u deze vernietigt;
  • Winterkoolzaad zaait voor zaadwinning in het volgende jaar;
  • Bloembollen plant.

(3) Gaat u mais telen op uw bouwland op zand- en lössgrond? Dan mag u pas drijfmest uitrijden vanaf 15 maart. U moet dan ook eerst uw maispercelen op zand- en lössgrond melden.

Situaties waarin u niet mag uitrijden:

Dierlijke- en stikstofkunstmest mag u niet uitrijden op:

  • Een bodem die helemaal of voor een deel bevroren is, of waarop (voor een deel) sneeuw ligt;
  • Een bodem waarvan de bovenste laag verzadigd is met water.

Bevroren kleigrond met graan

Bij de teelt van graan op kleigrond mag u in de uitrijperiode stikstofkunstmest op bevroren grond gebruiken. Er zijn wel extra voorwaarden. Zo mag de grond maar licht bevroren zijn. In de loop van de dag moet de temperatuur tenminste 5 graden zijn zodat de kunstmest kan oplossen. Na het uitrijden van de kunstmest mag de grond niet 24 uur achter elkaar bevroren blijven.

Compost/ overige organische mest:

Compost en overige organische mest mogen het hele jaar worden uitgereden, behalve als de bovenste laag verzadigd is met water.

Voorverkoopactie landbouwplastic

Dit voorjaar heeft Agriant een voorverkoopactie met landbouwplastic. Op onze website en in de eerder verstuurde brief vindt u een overzicht van het beschikbare assortiment. Houd er rekening mee dat de voorverkoopkorting loopt tot 28 februari 2022.

Teeltvrije zone

De eerste gewassen worden binnenkort weer gezaaid en gepoot. Tijdens het zaaien/poten moet rekening gehouden worden met de wettelijke teeltvrije zone. De teeltvrije zone is de strook tussen de insteek van de sloot en het hart van de buitenste plantenrij van het gewas dat op het perceel wordt geteeld. In de teeltvrije zone mag niet hetzelfde gewas worden verbouwd als op de rest van het perceel. Binnen de teeltvrije zone mag niet worden gespoten en bemest, er is alleen pleksgewijze onkruidbestrijding toegestaan (met afschermende spuitdop).

Daarnaast is het goed om nu al rekening te houden met welke middelen u gedurende het seizoen gaat spuiten. Voor sommige middelen geldt een aanvullende teeltvrije zone. De hoogste waarde is leidend. Wanneer op het etiket 1,5 meter teeltvrije zone staat, maar u door het gebruik van 90% driftreducerende technieken 1 meter teeltvrije zone mag hanteren moet u in dit geval toch de 1,5 meter teeltvrije zone van het etiket aanhouden.  Neem voor vragen over uw situatie contact op met uw adviseur.

Teeltvrije zone

Gewas

 

1,5 meter

Intensieve gewassen:

Aardappelen, uien en sjalotten, wortelen, schorseneer, prei, asperge, sla, bloembollen en bloemknollen aardbeien, vaste planten en neerwaarts te bespuiten boomkwekerijgewassen

1 meter *

Wanneer u intensieve gewassen altijd spuit met 90% driftreducerende technieken mag u een teeltvrije zone van 1 meter hanteren.

0,5 meter

Alle overige neerwaards gespoten gewassen, onder andere granen

*Houd er rekening mee dat voor sommige middelen een teeltvrije zone van 1,5 m nodig is.

Wijzigingen KBA- Licentie

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren en het personeel aanvullend te scholen. Dat heeft de overheid bepaald en dit is door het CTGB geregeld, via het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG). Sinds begin 2017 gelden deze verplichtingen al voor het bestrijden van ratten om gebouwen en voedselopslagplaatsen.

De certificering en scholing is nodig, omdat het CTGB heeft bepaald dat bij de volgende herregistratie van middelen de huidige aanpak wordt uitgebreid naar een integraal IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.

Wat betekent dit voor agrariërs die nu een KBA licentie (bewijs van vakbekwaamheid) hebben?

  • Deze vervalt per 1-1-2023, ook al staat er op het pasje dat deze nog langer geldig is!

Wat kunt u doen als de geldigheid van uw KBA licentie binnenkort verloopt?

Dit zijn de mogelijkheden:

  • U kunt nog een verlengingsbijeenkomst KBA volgen
  • Uw licentie wordt dan verlengt tot 1-1-2023 en vervalt daarna. U mag in 2023 geen rodenticiden meer kopen en/of toepassen!
  • U kunt examen doen voor uw licentie IPM-KBA
  • Met deze licentie kunt u dan in 2022 volgens de huidige regels rodenticiden toepassen en vanaf 1-1-2023 zal uw bedrijf ook gecertificeerd moeten zijn en opgenomen in het register IPM-KBA bij Bureau Erkenningen (www.erkenningen.nl). U mag dan in 2023 rodenticiden kopen en/of toepassen op uw eigen bedrijf.
  • U laat het ongedierte door een professioneel bedrijf bestrijden.

Assortiment akkerranden en bloemenmengsels met drachtplanten

Het inzaaien van akkerranden en bloemenmengsels met drachtplanten heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt. Naast een mooi aanblik voor de omgeving hebben akker- randen en bloemenmengsels met drachtplanten ook een positief effect op de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige insecten.

Voordelen van akkerranden en bloemenmengsels met drachtplanten :

  • Verhogen biodiversiteit
  • Aantrekken nuttige insecten
  • Beter imago en positieve reacties uit de omgeving
  • Telt mee voor de GLB-vergroening

Op onze website vindt een overzicht van de beschikbare akkerrand-en drachtplantenmengsels. Neem voor vragen contact op met uw adviseur. 

Voor bestellingen:  0591-642222  of  bestellingen@agriant.nl

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik éérst het etiket en de productinformatie!

Agriant heeft de uiterste zorg besteed aan dit bericht. De adviezen zijn gebaseerd op de meest actuele informatie uit de praktijk en wet en regelgeving. Voor schade van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit teeltbericht, Aanvaardt Agriant geen enkele aansprakelijkheid