Agriant

Text/HTML

Actueel

EasyDNNNews

Akkerbouwbericht 2022 nr 1

In dit akkerbouwbericht vindt u onder andere informatie over de knolbehandeling van aardappelen en het mais telen op zand en lössgrond

Akkerbouwbericht 2022 nr 1

Mais telen op zand en lössgrond

De voorgenomen teelt van mais dient uiterlijk 15 februari gemeld te worden bij het RVO. Ook moeten de percelen ingetekend worden via mijn perceel bij RVO. Indien drijfmest wordt uitgereden op dit gemelde perceel voorafgaand aan 15 maart, is de landbouwer in overtreding. Ook bent u in overtreding, wanneer blijkt dat maïs geteeld wordt op een perceel dat niet uiterlijk 15 februari gemeld is.

Op percelen die niet uiterlijk 15 februari aangemeld zijn, is in het betreffende jaar geen maisteelt toegestaan. Dit geldt ook voor percelen grasland waarop later dat jaar mais wordt geteeld. Het is daarom verstandig om bij twijfel een perceel altijd aan te melden. Het is namelijk mogelijk om de reeds gedane melding uiterlijk op 14 maart nog in te trekken of het perceel te verkleinen.

Uitzondering:

  • Deze voorwaarde geld niet voor percelen waarop eerst gras staat dat voor voederwinning wordt gebruikt tot het moment dat de graszode wordt vernietigd.
  • Voor suikermais en bio-mais; Deze maatregel geldt voor alle vormen van maïs als hoofdteelt, ook als er op datzelfde perceel ook andere gewassen worden geteeld (mengteelt). Suikermaïs onder folie en biologische maisteelt worden uitgezonderd van de regel.

Samengevat (voor maisteelt op zand en lössgrond):

  • Vanaf 1 januari kunnen percelen voor maisteelt worden aangemeld bij RVO
  • Uiterlijk 15 februari moeten de maispercelen zijn aangemeld
  • Vanaf 15 maart mag de drijfmest worden aangewend. (indien het perceel nog gras is wat wordt vervoederd, geldt deze voorwaarde niet)
  • Vaste mest aanwenden is wel toegestaan
  • Geen melding is geen maisteelt, ook bij grasland scheuren voor maisteelt
  • Een melding kan tot en met 14 maart worden ingetrokken of percelen kunnen nog worden verkleind.

SKL-Keuring toepassingsapparatuur GBM

Voor de toepassingsapparatuur van gewasbeschermingsmiddelen geldt een keuringsplicht (o.a. veldspuit,

rijenspuit pootmachine en granulaatstrooiers). Onderstaand de verschillende keuringsfrequenties. Nieuwe apparatuur moet uiterlijk 3 jaar na de aankoopdatum voor het eerst worden gekeurd.

Soort toepassingsapparatuur

Frequentie keuring

Spuitboombreedte > 3 meter

1 x in de 3 jaar

Spuitboombreedte ≤ 3 meter

1 x in de 6 jaar

Ruimtebehandelingsapparatuur

(Mafex, Pieperdoes, Cyclomatic, Fog etc.)

1 x in de 6 jaar

Granulaat- en poederstrooiers

1 x in de 6 jaar

Handapparatuur en rugspuit

1 x in de 6 jaar

Knolziekten aardappelen

Een van de knolziektes die aangetroffen wordt op pootaardappelen is rhizoctonia. Niet alleen rhizoctonia sclerotien op de knol, maar ook bijna blanke knollen met stervormige scheuren en gaatjes welke veroorzaakt zijn door rhizoctonia. Een goede schone start is dan ook de basis voor de kwaliteit van het pootgoed dat u aflevert. Ook voor TBM/ATR telers is dit belangrijk om zo het volgende jaar een goede basis te hebben voor hun zetmeel/consumptie aardappelteelt. Om knolziekten beter in de hand te krijgen, is het noodzakelijk om pootaardappelen te behandelen tegen de volgende ziektes:

Rhizoctonia

De Rhizoctonia solani AG 3 heeft alleen de aardappel als waardplant. De mate van grondbesmetting met R. solani AG 3, is dan ook sterk gekoppeld aan de hoogte van de teeltfrequentie. Rhizoctonia in de aardappel kan veel schade veroorzaken, zowel door opbrengstverlaging als door kwaliteitsverlies

Zilverschurft

Aangetast pootgoed is een belangrijke besmettingsbron, maar de knollen kunnen ook vanuit de grond besmet raken. Vooral tijdens het rooien, wanneer knollen contact met elkaar maken, worden besmettingen overgebracht. De schimmel tast de kurklaag van de knol aan waardoor de knol meer vocht verliest. Zilverschurft breidt zich sterk uit in partijen, die naar verhouding warm bewaard worden bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. De zilverachtige verkleuring is het gevolg van lucht, die in de aangetaste cellagen doordringt. Aangetaste knollen verliezen veel vocht en zien er minder aantrekkelijk uit. Daarnaast verouderen de knollen snel en worden fysiologisch ouder, dit kan de opkomst beïnvloeden in een koud en nat voorjaar.

Zwarte Spikkel

Zwarte Spikkel komt steeds vaker voor en komt ook voor als secundaire schimmel. Op afstervende dode planten in het veld wordt het aangetroffen op de stengels. Vaak is er een combinatie te zien van en zilverschurft en zwarte spikkel. Continu droog bewaren is erg belangrijk.

Fusarium

Fusarium komt vooral op de knol voor. Ook zijn er fusarium soorten die in de grond voorkomen. De schimmel dringt bij verwondingen de knol binnen. Deze wondjes kunnen ontstaan bij het rooien, inschuren, maar ook bij het afkiemen en omstorten van pootgoed. Ook vanuit kisten, bewaring en werktuigen kan een knol geïnfecteerd raken. Met droogrot aangetaste knollen kunnen overgaan in natrot door een secundaire aantasting met Erwinia bacteriën. Besmette knollen kunnen een slechte opkomst geven met een hol gewas met verwelkende stengels als gevolg.

Knolbehandeling aardappelen

Beoordeel uw eigen of ontvangen pootgoed op knolgebreken. Een partij die op het oog blank lijkt te zijn, kan toch besmet zijn met Rhizoctonia-sporen die u met het blote oog niet kunt zien. Een knolbehandeling heeft naast de bestrijding van rhizoctonia een effect op andere schimmelziektes zoals zilverschurft, zwarte spikkel, fusarium en phoma  De kosten van een goede knolbehandeling verdienen zich snel terug op een pootgoed bedrijf. Ook voor de zetmeel/consumptie aardappelteler is een knolbehandeling een goede verzekeringspremie voor een goede uitgangspositie van de aardappelteelt. De keuze van het middel hangt af van de partij aardappelen en uw bedrijfssituatie. De voorkeur bij Emesto Silver gaat uit naar een behandeling wanneer de aardappel in rust is, dus voordat er witte puntjes op de knol zichtbaar zijn.

De volgende middelen zijn toegelaten:

Middel

Rhizoctonia

Zilverschurft

Zwarte spikkel

Fusarium

Phoma

Emesto Silver*

+++

+++

(+)

++

++(+)

Monarch

+++

+(+)

 

 

 

Advies:

  • 0,2 ltr/ton Emesto Silver*
  • 0,2 ltr/ton Monarch

Neem voor vragen over uw situatie contact op met uw adviseur.

* Emesto Silver mag maar eens in de 3 jaar toegepast worden op een perceel.

 Let op: Emesto Silver mag niet in grondwaterbeschermingsgebieden.

Toelating Emesto Silver

De toelating van Emesto Silver komt te vervallen. Bayer kan niet voldoen aan de nieuwe dossier-eisen voor de werkzame stof penflufen. De aflever- en opgebruiktermijn zijn nog niet vastgesteld door het CTGB. De verwachting is dat Emesto Silver tot en met begin seizoen 2022 verkocht en toegepast mag worden.

Voor bestellingen:  0591-642222  of  bestellingen@agriant.nl

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik éérst het etiket en de productinformatie!

Agriant heeft de uiterste zorg besteed aan dit bericht. De adviezen zijn gebaseerd op de meest actuele informatie uit de praktijk en wet en regelgeving. Voor schade van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen of beslissingen gebaseerd op informatie uit dit teeltbericht, Aanvaardt Agriant geen enkele aansprakelijkheid